President heeft geen zeggenschap over benoemingen traditioneel gezag

De Vereniging van Inheemse dorpshoofden in Suriname (VIDS) zegt in reactie op een uitspraak van president Desi Bouterse dat het staatshoofd niets te bepalen heeft over hoe het traditioneel gezag bij de Inheemsen er uit moet zien. President Bouterse merkte ‘terloops’ op een persconferentie zondag op dat Carlo Lewis niet langer niet langer kapitein is van Apoera. Bouterse verduidelijkte tegenover Starnieuws dat Lewis en twee andere kapiteins niet langer deel uitmaken van het traditioneel gezag in West Suriname. “Er is nu maar één kapitein voor West Suriname en dat is Jeffrey Armaketo”, stelt Bouterse.

De ‘terloopse’ uitspraak van Bouterse ontging ook de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) niet. Jose Artist van het bureau van de VIDS zegt dat ook de president zich te houden heeft aan het internationaal recht van Inheemsen. Zij bepalen wie benoemd of verkozen wordt om leiding te geven in hun woongebied. “De president heeft daarover niets te zeggen. Ook wij van de VIDS kunnen er niets aan doen als de bevolking in West Suriname Armaketo zou accepteren als kapitein. Tot nu toe is dat niet het geval en geldt nog altijd dat Armaketo geen deel uitmaakt van het traditioneel gezag maar drie andere kapiteins”, zegt Artist.

Politieke benoeming
De verkiezing van Armaketo in juli dit jaar is volgens de VIDS een politieke benoeming geweest, wat in strijd is met het VN-Handvest voor Tribalen en in stam levende volkeren. De VIDS heeft in meerdere communiqués aangegeven dat de dorpen in het westen nog altijd onder het gezag staan van de kapiteins Carlo Lewis voor Apoera, Ricardo Macintosh voor Washabo en Nado Aroepa voor Section. Artist legt uit dat nadat het traditioneel gezag is gekozen door de gemeenschappen, het ministerie van Regionale Ontwikkeling daarvan op de hoogte wordt gesteld en slechts een erkenning pleegt middels een officiële benoeming. Die benoeming naar Armaketo toe heeft na 4 maanden nog niet plaatsgevonden.  (Starnieuws)